logo webp
سبد خرید

لطفا نسبت به تکمیل خرید اقدام فرمائید


 

آموزش گام به گام کلید فولاد (بخش 17)- فولادهای عملیات حرارتی پذیر

فهرست

ترکیب شیمیایی فولادهای عملیات حرارتی پذیر 

همان طور که قبلاً اشاره شد فولادهای عملیات حرارتی پذیر از رده فولادهای کربنی و کم آلیاژ هستند. در جدول زیر، ترکیب شیمیایی گروهی از فولادهای پر کاربرد عملیات حرارتی پذیر داده شده است:

1-chemical_composition_heat_treatable_steels_asremavad

در بین فولادهای عملیات حرارتی پذیر، فولاد معروف و پرکاربرد Ck 45 یا فولادهایی مثل Ck 35 ،Ck25 و Ck 60 معرفی شده است، معنای نامگذاری آن ها چیست؟ آیا نام Ck 45 مفهوم خاصی دارد؟ این فولادها چه تفاوتی با فولاد C45 ،C35 ،C25 و C60 دارند؟ 

پاسخ به این سوال نیاز به مرور مطالب قبلی دارد. در بخش دوم و بخش سوم آموزش کلید فولاد اشاره شد که طبق استاندارد DIN EN 10027-1 برای نامگذاری فولادهای غیر آلیاژی با مقدار منگنز کمتر از ۱ درصد به این صورت عمل می شود که اول حرف C می آید که اشاره به عنصر کربن دارد، پس از C از کاراکتر دو یا سه رقمی استفاده می شود که بیانگر درصد وزنی کربن فولاد است که در عدد صد ضرب شده است، برای مثال C45 دارای ۰٫۴۵ درصد وزنی کربن است. پس از این ارقام، از یک حرف بزرگ انگلیسی استفاده می شود که معنای آن در استاندارد تعریف شده است. برای مثال حرف E در C45E به مفهوم این است که مقدار گوگرد فولاد باید یک مقدار حداکثر مشخصی کمتر از مقدار گوگرد C45 باشد. در استاندارد قبلی آلمانی (DIN 17006) به جای حرف E از حرف کوچک انگلیسی پس از حرف C استفاده می شد، برای مثال Ck 45 که k به معنی میزان فسفر و گوگرد پایین در ترکیب شیمیایی فولاد نسبت به C45 است. اگر در جدول بالا به مقادیر عناصر در هر کدام از فولادهای Ck45 ،Ck35 ،Ck25 ،C60 ،C45 ،C35 ،C25 و Ck 60 دقت کنید می بینید که تفاوت ترکیب شیمیایی آن ها همین مقادیر کمتر گوگرد و فسفر در فولادهای Ck است.

خواص مکانیکی و استحکامی فولادهای عملیات حرارتی پذیر

در جدول زیر، خواص مکانیکی گروهی از فولادهای پر کاربرد عملیات حرارتی پذیر پس از عملیات حرارتی سخت کاری و برگشت (کوئنچ-تمپر)داده شده است:

2-mechanical_properties_heat_treatable_steels_asremavad

انواع عملیات حرارتی فولادهای عملیات حرارتی پذیر 

فولادهای عملیات حرارتی پذیر قابلیت سخت کاری و برگشت (کوئنچ-تمپر) دارند. در نتیجه با انجام عملیات حرارتی مناسب می توان سختی و استحکام آن ها را افزایش داد. این قابلیت دلیل کاربرد زیاد این فولادها در صنایع مختلف به خصوص قطعه سازی و ماشین سازی است. در جدول زیر شرایط سخت کاری این فولادها به همراه دمای آنیل و نرماله و سختی آن ها پس از آنیل و سخت کاری سطحی طبق استانداردهای DIN EN داده شده است: 

3-heat_treatable_steels_heat_treatment_asremavad
0 0 رای
امتیازدهی به مقاله
دنبال کردن
خبرم کن
guest
0 نظرات
قدیمی ترین
جدید ترین بیشترین آرا
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات
0
ارسال دیدگاهx