logo webp
سبد خرید

لطفا نسبت به تکمیل خرید اقدام فرمائید


 

روش های مدیریت تعمیرات

فهرست

روشهای مدیریت تعمیرات 

برای درک برنامه مدیریت تعمیرات پیشبینانه ابتدا باید تکنیکهای سنتی در نظر گرفته شوند. صنایع و کارخانه ها عموماً از دو نوع مدیریت تعمیرات استفاده می‌کنند:
کار تا خرابی

تعمیرات پیشگیرانه.

مدیریت کار تا خرابی (RUN TO FAILURE) 

منطق این مدیریت ساده و آسان است وقتی ماشین خراب شد آن را تعمیر کنید و اگر خراب نیست کاری با آن نداشته باشید از اولین کارخانه‌ای که ساخته شد قسمت عمده کار تعمیرات تعمیر ماشین‌آلات کارخانه می‌باشد که ظاهراً موجه نیز به نظر می‌رسد. کارخانه‌ای که از مدیریت کار تا خرابی استفاده می‌کند هزینه‌های صرف نگهداری نمی‌کند کار تا خرابی یک تکنیک مدیریت عکس‌العملی است که قبل از انجام هر کار نگهداری منتظر خرابی ماشین یا تجهیزات می‌ماند که در واقع یک مدیریت بدون نگهداری می‌باشد و از طرفی گران‌ترین مدیریت تعمیراتی نیز می‌باشد تعداد اندکی از کارخانه‌ها از فلسفه ایــن  روش پیروی می‌کنند تقریباً در همه مواقع حتی اگر کارخانه‌ها در شرایط کار تا خرابی باشند یک سری وظایف پیشگیرانه پایه‌ای مانند، روانکاری تنظیم ماشین، و دیگر تنظیمات را انجام می‌دهند بااین‌وجود در این نوع مدیریت تا زمانی که تجهیز قادر به ادامه کار باشد، نه بازسازی می‌شود و نه تعمیرات اساسی روی آن انجام می‌گیرد هزینه اصلی مربوط بـه این نوع مدیریت تعمیرات، هزینه انبارداری قطعات یدکی، هزینه­های اضافه‌کار نیروی انسانی، ساعات خوابیدن طولانی‌مدت ماشین و قابلیت دسترسی پایین ماشین برای تولید می‌باشد.

ازآنجاکه هیچ کوششی برای پیشی‌گرفتن از نیازهای تعمیرات صورت نمی‌گیرد، کارخانه‌ای که از مدیریت کار تا خرابی استفاده می‌کند باید قادر به ‌عکس­العمل به همه خرابی‌های ممکن در کارخانه باشد این روش مدیریت عکس‌العملی اداره تعمیرات را مجبور می‌کند تا قطعات زیادی را تعمیر کند و ماشین‌های یدکی یا حداقل همه قطعات اصلی برای همه تجهیزات بحرانی و حساس در کارخانه را انبارداری کند و به طور متناوب بـه فروشنده تجهیزات متکی باشد تا بتواند به‌سرعت همه قطعات یدکی موردنیاز را تهیه کند. حتی اگر حق انتخاب فروشنده دیگری وجود داشته باشد تحویل سریع قطعات معمولاً مخارج حمل و اساساً هزینه‌های تعمیر قطعات و زمان خوابیدن لازم برای تصحیح ماشین را افزایش می‌دهد. برای به‌حداقل‌رساندن تأثیر روی تولید که در اثر خرابی‌های ناخواسته ماشین به وجود می‌آید پرسنل تعمیرات همچنین باید قادر به عکس‌العمل فوری به همـه خرابی‌های ماشین‌ها باشند نتیجه این نوع مدیریت تعمیرات عکس‌العملی افزایش هزینه تعمیرات و قابلیت دسترسی پائین‌تر بهره‌برداری به ماشین می‌باشد آنالیز هزینه‌های تعمیراتی نشان داده است که هزینه تعمیرات اجرا شده به شکل عکس‌العملی یا حالت کار تا خرابی سه برابر همان تعمیرات با حالت‌های پیشگیرانه یا برنامه‌ریزی‌شده می‌باشد. برنامه‌ریزی برای تعمیر زمان تعمیر و هزینه نیروی کار آن را به حداقل می‌رساند همچنین اثرات منفی تسریع حمل‌ونقل و هدررفتن تولید را کاهش  می­دهد.

تعمیرات پیشگیرانه ((PM)PREVENTIVE MAINTENANCE)

تعاریف گوناگونی از تعمیرات پیشگیرانه وجود دارد؛ اما همه برنامه‌های مدیریت تعمیرات پیشگیرانه بر اساس زمان می‌باشند به‌عبارت‌دیگر برنامه تعمیرات بر اساس گذشت زمان (تقویمی یا ساعت کارکرد دوره‌ای) عمل می‌کند شکل زیر عمر کارکرد ماشین‌ها را به‌صورت استاتیکی نشان می‌دهد.

میانگین زمان تا خرابی یا نمودار وان حمام نشان می‌دهد که ماشین‌های نو احتمال خرابی زیادی در چند هفته اول راه‌اندازی دارند که ناشی از مشکلات نصب می‌باشند. بعدازاین دوره اولیه احتمال، خرابی برای یک دوره طولانی نسبتاً کاهش می‌یابد. بعد از دوران نرمال ماشین‌ها، احتمال خرابی نسبت به زمان با شیب تندی رشد می­کند. در تعمیرات پیشگیرانه تعمیرات ماشین بر اساس میانگین زمان تا خرابی استاتیک برنامه‌ریزی می­شود. اجرای عملی روش­های تعمیرات پیشگیرانه خیلی با همدیگر متفاوت است بعضی برنامه‌ها خیلی محدود هستند و فقط روی روانکاری و مانیتور کردن تنظیمات پافشاری دارند. در برنامه­های تعمیرات پیشگیرانه جامع، برای همه ماشین­های حساس کارخانه، روانکاری تنظیمات و نوسازی ماشین­ها برنامه­ریزی می­شود. اساس مشترک همه این برنامه‌های تعمیرات پیشگیرانه برنامه­ریزی بر پایه زمان می­باشد. همه برنامه­های مدیریت تعمیرات پیشگیرانه فرض می­کنند که ماشینها بر­اساس طبقه­بندی خاصشان بر اثر گذشت زمان از رده خارج می­شوند مثلاً یک پمپ تک مرحله­ای افقی سانتریفوژ بطور نرمال ۱۸ ماه بدون نیاز به تعمیر اساسی کار می­کند با استفاده از تکنیک­های مدیریت پیشگیرانه پمپ بعد از ۱۷ ماه باید از سرویس خارج شود و مورد بازسازی قرار گیرد­­؛ اما مشکلی که در اینجا وجود دارد این است که حالت کارکرد سیستم یا تغییرات خاص کارخانه مستقیماً روی عمر مفید ماشین­های دوار تاثیر­گذار است. میانگین، بین خرابی در مورد پمپی که سیال آن آب است و پمپی که محلول خورنده­ای را پمپ می­کند یکسان نخواهد بود. نتیجه طبیعی استفاده از میانگین زمان تا خرابی استاتیک برای برنامه­ریزی تعمیرات این است که یا تعمیرات غیر­ضروری انجام می­شود یا اینکه منجر­به خرابی­های سنگینی می­شوند. مثلاً ممکن است پمپ نیاز به بازسازی بعد از ۱۷ ماه نداشته باشد. بنابراین نیروی کار و قطعات یدکی استفاده شده جهت تعمیر هدر رفته است. حالت دوم استفاده از تعمیرات پیشگیرانه حتی گران­قیمت­تر نیز می­باشد. اگر پمپ قبل از ۱۷ ماه خراب شود باید بر اساس تکنیک کار تا خرابی تعمیر شود و همانطور که قبلاً ذکر شد آنالیز هزینه تعمیرات نشان می­دهد که تعمیرات عکس­العملی یعنی بعد از خرابی تقریباً سه برابر بیش از تعمیرات برنامه­ریزی شده هزینه دارند.

تعمیرات پیشبینانه (Predictive maintenance (PdM))

همانند تعمیرات پیشگیرانه تعمیرات پیشبینانه نیز تعاریف مختلفی دارد به نظر بعضی از تعمیرات پیشبینانه یعنی مانیتورینگ ارتعاش ماشین­های دوار به منظور کشف عیوب در مراحل اولیه و جلوگیری از پیشرفت خرابی.

به نظر بعضی دیگر یعنی مانیتورینگ تصویر مادون قرمز کلیدهای دنده­ای، موتورهای الکتریکی و دیگر تجهیزات برقی برای کشف پیشرفت عیوب است بنیاد و اساس مشترک تعمیرات پیشبینانه، مانیتورینگ منظم شرایط مکانیکی واقعی، راندمان کارکرد و دیگر شاخص­های شرایط کارکرد مجموعه ماشین­ها و سیستم­های پروسسی می­باشد تا اطلاعات لازم برای اطمینان از ماکزیمم فاصله بین دو خرابی و حداقل تعداد آنها و همچنین هزینه قطعی تولید که ناشی از خرابی­های برنامه­ریزی نشده می­باشد را فراهم کند. تعمیرات پیشبینانه تاکنون رشد زیادی داشته است تا آنجا که ابزاری برای اصلاح کیفیت تولید و سودمندی کلی تولید کارخانه­ها شده است.

تعمیرات پیشبینانه نــه مانیتورینگ ارتعاش است یا تصویربرداری حرارتی یا آنالیز روانکاری یا هیچکدام از تکنیک­های تست غیرمخرب دیگر که به عنوان ابزارهای تعمیرات پیشبینانه به بازار عرضه شده­اند. به بیان ساده تعمیرات پیشبینانه فلسفه یا نگرشی است که از شرایط کارکرد واقعی تجهیزات کارخانه و سیستم­ها به منظور بهینه سازی کارکرد کلی کارخانه استفاده می­کند. یک برنامه مدیریت تعمیرات پیشبینانه جامع از بیشترین ابزار با هزینه مفید (مانند مانیتورینگ ارتعاشات، دماسنجی، آنالیز روغن و وضعیت سنجی سایش) استفاده می کنـد تـا شـرایط کارکرد واقعی سیستم­های حساس کارخانه را بدست آورد و بر پایه این اطلاعات واقعی همه فعالیت­های تعمیراتی را بر پایه نیاز آنها برنامه­ریزی کند. وارد کردن تعمیرات پیشبینانه در یک برنامه مدیریت تعمیرات جامع میزان در دسترس بودن ماشین آلات دوار پروسس را بهینه می­سازد و هزینه تعمیرات را به­شدت کاهش می­دهد. همچنین کیفیت تولید، بهره وری و سودآوری تولید کارخانه­ها را افزایش می­دهد. تعمیرات پیشبینانه یک برنامه تعمیرات پیشگیرانه است که محرک آن شرایط ماشین می­باشد و به جای تکیه بر میانگین عمر استاتیک صنایع یا کارخانه (یعنی میانگین زمان تا خرابی برای برنامه ریزی فعالیت­های تعمیراتی، خودش از مانیتورینگ مستقیم شرایط مکانیکی راندمان سیستم و دیگر شاخصها برای تعیین میانگین زمان شروع خرابی تا عیب یا کاهش راندمان برای هر مجموعه ماشین و سیستم در کارخانه استفاده می­کند. در بهترین روشهای قدیمی تعمیرات پیشگیرانه که زمان محرک آنها است خط راهنمایی برای محدوده عمر مجموعه ای از ماشین­ها تهیه می­شود. تصمیم گیری نهایی در برنامه­های پیشگیرانه و کار تا خرابی برای برنامه­ریزی تعمیر یا بازسازی باید بر اساس فراست و تجربه شخصی مدیر تعمیراتی باشد؛ اما برنامه تعمیرات پیشبینانه جامع قادر خواهد بود اطلاعات واقعی در مورد شرایط مکانیکی از هر سری ماشین و راندمان کارکرد هر سیستم پروسسی را تهیه کند. این اطلاعات مدیر تعمیرات را قادر می­سازد که فعالیت­های تعمیراتی را بر اساس اطلاعات واقعی برنامه­ریزی کند. برنامه تعمیرات پیشبینانه خرابی­های برنامه­ریزی نشده همه تجهیزات مکانیکی کارخانه را به حداقل می­رساند و اطمینان می­دهد که تجهیزات تعمیر شده در شرایط مکانیکی قابل قبولی هستند. همچنین میتواند مشکلات ماشین­ها را قبل از اینکه جدی شوند مشخص کند. بیشتر مشکلات مکانیکی اگر به موقع کشف و رفع شوند عوارضشان به حداقل می­رسد حالت­های خرابی مکانیکی رابطه مستقیم با سرعت دارند و شدتشان متناسب با آن است. اگر مشکل به موقع کشف شود معمولا از تعمیرات اصلی جلوگیری می­شود.

تعمیرات پیشبینانه بر اساس آنالیز اثر انگشت ارتعاشی ماشین به دو واقعیت اصلی استناد می­کند:

(۱) همه حالت­های خرابی یکسان جزء فرکانسی ارتعاشی مشخصی دارند که می توان آنرا جدا کرد و شناخت.

(۲) دامنه هر جزء فرکانسی ارتعاش مشخص و ثابت خواهد ماند مگر اینکه کارکرد دینامیکی ماشین تغییر کند.

تعمیرات پیشبینانه با استفاده از راندمان پروسسی، هدر­دهی گرمایی یا دیگر تکنیک­های غیر­مخرب می­توانند راندمان کارکرد سیستم­ها یا تجهیزات غیر­مکانیکی کارخانه را نیز تعیین کنند. اجتماع این تکنیک­ها با آنالیز ارتعاشات اطلاعاتی برای مدیر تعمیرات و مهندسین کارخانه فراهم می­کند که آنها را قادر میسازد قابلیت اعتماد و قابلیت دسترسی مطلوبی به تجهیزات کارخانه داشته باشند. پنج تکنیک غیر مخرب برای مدیریت تعمیرات پیشبینانه استفاده می شود: مانیتورینگ ارتعاش، مانیتورینگ پارامترهای پروسسی ، ترموگرافی ترایبولوژی و بازدید بصری. هر تکنیک اطلاعات منحصر بفردی دارد که مدیر تعمیرات را در تشخیص نیازهای واقعی تعمیرات یاری می­کند.

اما چگونه تشخیص می­دهید که کدام تکنیک یا تکنیک­ها در کارخانه شما لازم است؟ چگونه تشخیص می­دهید که بهترین متد برای اجرا کدام تکنولوژی است؟ بیشتر برنامه­های تعمیرات پیشبینانه آنالیز ارتعاشات را به عنوان ابزار اولیه انتخاب می­کنند. زیرا بیشتر تجهیزات کارخانه­ها مکانیکی هستند و مانیتورینگ ارتعاشات بهترین ابزار برای مانیتورینگ دوره­ای و شناخت مشکلات اولیه می­باشد؛ با این وجود آنالیز ارتعاشات اطلاعات لازم برای تجهیزات برقی محیط­های هدر رفتن گرما، وضعیت روانکاری، روغن یا دیگر پارامترهایی که باید در برنامه باشند را شامل نمی­شود.

0 0 رای
امتیازدهی به مقاله
دنبال کردن
خبرم کن
guest
0 نظرات
قدیمی ترین
جدید ترین بیشترین آرا
Inline Feedbacks
مشاهده همه نظرات
0
ارسال دیدگاهx